Lågenergilampor innehåller kvicksilver

Om sådant som rör vår miljö; klimatfrågor, ekologi, natur m m. Tipsa om hemsidor att läsa mer på eller skriv om dina tankar kring miljön.

Lågenergilampor innehåller kvicksilver

Inläggav Maria Kullberg » 24 augusti 2009, 09:52

Snart försvinner de gamla glödlamporna ur sortimentet och ersätts helt av lågenergilampor. VIlket ju är bra eftersom det kommer att påverka den totala energiförbrukningen i landet. Men har du tänkt på att de nyare lamporna innehåller kvicksilver? Precis som lysrören? Kanske är det självklart när man tänker efter men det gör man ju inte alltid...

Så vad innebär det att de innehåller kvicksilver? Jo, att du behöver vara försiktig med lamporna så att de inte går sönder. Låt inte barn hantera dem. Och släng dem inte i vanliga soporna!!! De ska lämnas på en miljöstation eller återvinningscentral i särskild behållare för lågenergilampor. Kolla vad som gäller i din kommun - det kan vara lite olika på olika platser. Här hittar du anvisningar beroende på var du bor: http://www.sopor.nu/page10581336.aspx

Om glaset på en lågenergilampa eller ett lysrör går sönder innebär det att kvicksilver läcker ut. Och det är farligt!
Inga hälsoeffekter förväntas uppstå vid enstaka exponering för kvicksilver. Men eftersom gasformigt kvicksilver lätt tas upp vid inandning och sedan ansamlas i kroppen ska man av försiktighetsskäl undvika exponering för gasformigt kvicksilver. Effekter som kan uppstå vid långvarig exponering för låga koncentrationer drabbar framförallt nervsystemet och hjärnan.
http://www.kemikalieinspektionen.se


I korthet, när en lampa går sönder:
Du ska inte använda dammsugare, utan en trasa som du lägger ihop med skärvorna i en tät burk som du sätter en varningstext på. Akta dig för hudkontakt! Är lampan dessutom varm kan kvicksilvret förångas så att du lättare andas in det. Då bör du öppna fönster, gå ut och stänga dörren. Vänta 20-30 minuter med att städa.

Här kan du läsa Kemikalieinspektionens råd när en lågenergilampa/lysrör går sönder:
http://www.kemikalieinspektionen.se/tem ... _5266.aspx
----------
Välkommen till forumet! Använd gärna material härifrån, men ange källan.
Registrera dig som medlem så kan du skriva och läsa mer i forumet!
----------
Maria Kullberg
Företagsutvecklare & Projektledare
Ordförande Nätverk Arbetslivet
0701-45 37 00
Bild
Användarvisningsbild
Maria Kullberg
Site Admin
 
Inlägg: 755
Blev medlem: 17 augusti 2007, 09:53
Ort: Kävlinge

Återvänd till Vår miljö

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron