Hållbar business - Karin Stenmar

Om sådant som rör vår miljö; klimatfrågor, ekologi, natur m m. Tipsa om hemsidor att läsa mer på eller skriv om dina tankar kring miljön.

Hållbar business - Karin Stenmar

Inläggav Maria Kullberg » 21 november 2008, 14:50

Hållbar business - Karin Stenmar
På Mötesplats Göran pratade Karin Stenmar om vad som driver henne i sitt företagande.

För några år sedan behövde hon köpa in 100 vita T-shirtar och såg sig om efter det. När hon fick erbjudande om att köpa dem för 9.90 per styck fick hon en tankeställare. Hur kunde det gå ihop att en företagare i Sverige säljer tröjor till det priset och dessutom har en vinstmarginal pålagd? Frakt ska betalas, materialet kostar och inte minst ska de som syr tröjorna ha betalt.

Karin bestämde sig för att undersöka saken, och det slutade med att hon och vännen startade ett företag som nu tillverkar egna kläder.
"Tanken var att visa att det går att förena ekologi, etik, kvalité och genomtänkt design. Idag, fyra år senare, har Dem Collective visat att det går alldeles utmärkt att driva ett klädföretag som går med vinst utan att utnyttja vare sig människor eller miljö."


Bland det som de upptäckte när de undersökte klädbranschen, var att ofta används 1 kg kemikalier för att ta fram 1 kg bomull. Detta sköts av arbetare som har skamligt låga löner, omänskligt långa arbetsveckor och nästan ingen skyddsutrustning. Likadant är det i fabrikerna där kläderna sys - arbetarna har förhållanden som man inte ens kan föreställa sig och löner som inte räcker för att mätta en familj.

Dem Collective driver två fabriker där deras kläder sys upp, och de är även på gång att starta upp en bomullsodling. Lönerna till arbetarna är baserade på vad det faktiskt kostar att leva, och inte på marknadens skiftningar.

Det Karin och Annika bevisat en gång för alla med sin verksamhet är att det går att tjäna pengar på hållbar utveckling utan att ge avkall på sina egna värderingar. En sann inspirationskälla för andra!


Fotnot:
Mötesplats Göran är ett årligt möte med föredrag och prisutdelning m m för Nätverket Göran - www.natverketgoran.com. Mötesplats Göran 2008 hölls 18 november på Malmö Arena med ett par-tre hundra av nätverkets nästan 1000 medlemmar.

Karin Stenmar och Annika Axelsson driver Dem Collective som tillverkar kläder som är både ekologiska och rättvisa. Läs gärna mer på deras hemsida: http://www.demcollective.com
----------
Välkommen till forumet! Använd gärna material härifrån, men ange källan.
Registrera dig som medlem så kan du skriva och läsa mer i forumet!
----------
Maria Kullberg
Företagsutvecklare & Projektledare
Ordförande Nätverk Arbetslivet
0701-45 37 00
Bild
Användarvisningsbild
Maria Kullberg
Site Admin
 
Inlägg: 755
Blev medlem: 17 augusti 2007, 09:53
Ort: Kävlinge

Återvänd till Vår miljö

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron