Är ditt arbete meningsfullt?

Jenny Jönsson, karriärcoach på Finn Vägen, svarar på dina frågor om karriär och arbetsmarknad.

Moderator: Jenny Jönsson

Kategoriregler
Bild

Jenny Jönsson, Finn Vägen, hjälper dig med frågor kring din karriär; inriktning, hur du skriver ansökan/personligt brev, vad du ska tänka på inför och under en anställningsintervju, arbetsmarknad, nätverkande m m.

Bli medlem så kan du ställa frågor till henne! Det är gratis och går snabbt att registrera sig (länk i menyn högst upp på sidan).

Är ditt arbete meningsfullt?

Inläggav Jenny Jönsson » 30 juni 2010, 10:49

Miniföredraget som jag höll på Nätverk Arbetslivets mingel den 27 maj har fått många att fundera kring hur de ser på sitt arbete! Det handlar om karriärutveckling på ditt arbete och är inspirerat av positiv psykologi :D. Miniföredraget handlade om olika syn på arbete och jag tog speciellt upp Amy Wrzesniewski's forskning i detta område. Det har visat sig att människor i alla typer av yrke har i huvudsak tre olika inriktningar i hur de ser på sitt arbete.

Den första gruppen av människor arbetar för att tjäna tillräckligt med pengar för att stötta övriga livet. Arbetet är ett nödvändigt ont och de ser fram emot semestrar och pension. Skulle inte rekommendera sina barn och vänner att välja deras yrke.

Den andra gruppen av människor gillar arbetet de utför men ser arbetet som en väg till något bättre. De vill ha bättre och mer välbetalda arbete. Arbete känns ibland som ett slöseri med tid men de behöver göra tillräckligt för att komma vidare och bli befordrade. För dem innebär en befordran ett erkännande att de gjort ett bra jobb och de tävlar med sina medarbetare.

Den sista gruppen tycker arbetet är en av de viktigaste delarna i livet, är nöjda med det som de gör och berättar gärna omdet. Har en tendens att ta arbete med sig hem. Majoriteten av vännerna är från arbetsplatsen och de tillhör flera olika organisationer och föreningar som har med arbetet att göra. De ser inte fram emot pension och skulle uppmuntra sina vänner och barn att arbete med deras yrke.

Forskning har visat att den sistnämnda gruppen har en högre grad av arbetstillfredställelse i arbetet och i övriga livet.
För att få ett mer meningsfullt arbete finns det några tips :D
1. Du kan ändra antalet, omfattningen och typen av arbetsuppgifter
2. Du kan ändra kvalitet och antalet interaktioner med andra på jobbet såväl som kunder
3. Du kan ändra dina tankar om ditt arbete (kognitiva gränser)
Jenny Jönsson
Karriärutveckling och positiv psykologi
Finn Vägen
http://www.finnvagen.se
Användarvisningsbild
Jenny Jönsson
Expert
 
Inlägg: 27
Blev medlem: 29 januari 2009, 20:30
Ort: Malmö

Återvänd till Karriärcoachen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron