Jonsson har följt IKEAs etableringar utomlands (Ryssland, Kina och Japan) under fem års tid för att förstå varför de lyckas så bra med dessa. En nyckel är att medarbetarna inom IKEA är bra på att dela med sig av sina kunskaper och att kunskapsflödet fungerar mellan alla nivåer.
För att bli en framgångsrik medarbetare krävs att du lär dig dela med dig av dina kunskaper. Det som gäller i en del andra brascher - att du vinner på att hålla saker för dig själv - gäller inte på IKEA. Viljan att dela med sig bottnar i IKEAs grundläggande företagskultur, och kräver en god arbetsmiljö för att frodas. Ledningen är öppen med information till personalen och visar att deras synpunkter är önskvärda. Det är genom verkliga möten människor emellan som kunskapsöverföringen kommer till stånd. Ikea ses som ett annorlunda företag att jobba på, och det attraherar unga och nytänkande människor.
Anna Jonsson säger till Prevent:
– På Ikea ska folk inte bara stressa, utan hinna sitta ner och dela med sig av erfarenheter och reflektioner. Fikarasterna är till exempel viktiga. Där träffas folk över avdelningarna och hinner prata. Min uppfattning är att arbetsklimatet är väldigt bra på Ikea, de anställda verkar känna sig trygga och det främjar förstås företaget.
IKEA har inte lagt något större krut på att försöka anpassa sig till de nya marknaderna. De har istället satsat på ett team som reser runt och hjälper till vid nyetableringarna. Ny kunskap kommuniceras såväl mellan huvudkontor och dotterbolag som mellan de olika dotterbolagen. Det gör att de utnyttjar kompetensen i företaget på bästa möjliga sätt.
Läs artikeln om Anna Jonsson och IKEA i Tidningen Arbetsliv:
http://www.prevent.se/arbetsliv/artiklar/artikel.asp?id=3033
Och pressmeddelandet från Lunds Universitet:
http://www.lu.se/o.o.i.s?id=1383&visa=pm&pm_id=816