Hur du bygger upp en seriös profil i dina sociala nätverk!

Här skriver Tanja Parkkila från Dolda Jobb om hur du kan använda sociala media i ditt företagande, arbetssökande eller som privatperson. Kom med frågor eller bidra med dina egna tankar kring sociala media!

Moderator: tanjaparkkila

Kategoriregler
Bild

Tanja Parkkila från Dolda Jobb skriver om hur du kan använda sociala media i ditt företagande, arbetssökande eller som privatperson.

Bli medlem så kan du ställa frågor till henne! Det är gratis och går snabbt att registrera sig (länk i menyn högst upp på sidan).

Hur du bygger upp en seriös profil i dina sociala nätverk!

Inläggav tanjaparkkila » 15 augusti 2010, 21:21

Hej alla glada!

Hoppas alla haft en underbart fantastisk semester med en massa ny energi nu till kommande höst så att vi alla kan erövra den med storm? Tänkte inleda och välkomna hösten med ett inlägg om hur man bygger upp sitt personliga varumärke på webben (hur man alltså bygger en seriös profil ute i sina nätverk och vad man bör tänka på till exempel).

En del av er är redan aktiva ute på olika sociala medier medans andra av er inte är. Jag tänkte därmed presentera lite vad man ska tänka på, både för erfarna rävar som för mindre erfarna!

Detta kan tillämpas på både dig som privatperson i jakt på jobb som på dig som redan har en företagsprofil och vill marknadsföra den bättre!

Du vet väl att om du har tänkt att söka jobb via ditt sociala nätverk, så kan det vara en idé att bygga upp en profil som upplevs som ganska seriös, självklart ska du kunna vara dig själv i ditt sociala nätverk och kunna dela med dig av din vardag. Det finns i alla fall viss vett och etikett att ta i beaktning när man bygger upp sin profil i sociala nätverk. Nuförtiden är det vanligt att att chefer Googlar sina kandidater, för att se vad det är som dyker upp på ditt namn på Internet. Vidare kan din blivande chef även kolla upp dig i ditt sociala nätverk, exempelvis på Facebook och då kanske det inte är lämpligt att ha de senaste festbilderna upplagda på dig själv där du står med ögonen i kors och vinglar med cigarett i handen exempelvis.

Genom att bygga upp en seriös och professionell webbprofil ute på social media kan bland annat bemöta företagens nya rekryteringskanaler och framställa dig som en intressant jobb kandidat men du kan också framställa ditt företag som en intressant samarbetspartens!

Din webbprofil på Internet är som ditt CV fast på webben, även kallat webbprofil som jag hädanefter kallar det för.
Denna webbprofil är det första arbetsgivare och andra intressanta samarbetskontakter möter när dom söker och letar intressanta kandidater via social media.

Att bygga en seriös och intressant webbprofil är idag ett krav för alla intresserade att utveckla sin karriär, söka jobb eller söka nya samarbetspartners.För arbetssökande är det en utmärkt möjlighet att visa upp sig/sitt kunnande (och börja ditt nätverkande till nytt jobb).Rätt byggt kommer ditt personliga varumärke jobba åt dig dygnet runt ute i de sociala medierna och ett proffsigt varumärke på webben stärker din position mot potentiella arbetsgivare/andra samarbetspartners och kontakter. Ett bra varumärke känner folk igen och lär sig och ditt namn, ditt företagsnamn ger utslag på sökmotorer som Google.

Arbetsgivare och företag på jakt efter samarbetspartners söker information om potentiella medarbetare via social media nu för tiden så om du vill använda ditt sociala nätverk i ditt jobbsök eller för att hitta intressanta kunder eller samarbetspartners till ditt företag är det en god idé att visa upp en någorlunda professionell framtoning, detta betyder inte att du behöver vara stel och tråkig i dina sociala nätverk, utan bara tänka igenom vad det är du lägger upp och vilka personer du vill visa upp den sidan av dig själv som foton på dig uppvisar.

Checklista: Vett och Etikett på ditt sociala nätverk
● Dela bara med dig av bilder som du står för till 100% och använd ett vårdat språk (Korrekt språk ger professionellt intryck, inga särskrivningar & felstavningar)
● Använd inga negationer eller gå med i grupper som tycker illa om något, det ger en bild av dig som en negativ person
● Använd ett vårdat språk när du skriver till folk och undvik svordomar, vilket kan verka oprofessionellt
● Om du har ett privat ärende till någon av dina vänner i nätverket skicka meddelande, istället för att skriva i gästboken
● Tänk allmänt på att inte skriva något negativt om någon person i ditt sociala nätverk, världen är liten och man vet aldrig vem som kan läsa det
● Se över din stavning och ditt språk när du skriver i dina sociala nätverk, ett korrekt språk ger automatisk ett mer professionellt intryck än om du kommer med särskrivningar och felstavningar
● Smileys i alla ära, men missbruka dom inte och använd inte smileys i professionella sammanhang

Undvik
Oprofessionellt alias
Undvik kriminellt beteende
Avslöjande av dåliga alkoholvanor/droger
Förtal av tidigare arbetsplatser/ arbetsgivare
Avslöjande av konfidentiell information om tidigare arbetsplatser/ arbetsgivare
Lögner om frånvaro
Delta i grupper som tycker illa om något
Provokativa/ olämpliga bilder
Privata ärenden skriver man inte i statusraden
Skriv inget negativt om någon i ditt sociala nätverk


Se till att din nätprofil inte förstör dina karriärplaner:
Var observant!

Säkert finns det saker som du inte vill hela världen ska veta!

Var försiktig!
Lägg inte ut något som du inte vill att arbetsgivare ska se (nedsättande kommentarer, avslöjande foton, vulgärt språk/obscena skämt)

Var diskret!
Vill man använda sin profil för jobbsök är det inte smart att ha en privat profil, så var diskret (blockera kommentarer t.ex.)

Var förberedd!
Kontrollera din profil regelbundet/sök på ditt namn (Om du skulle hitta uppgifter som du tror kan förstöra dina chanser/ karriär, försöka få bort dem!)

Lyft din/ ditt företags webbnärvaro
Skrivit publicerade artiklar? Länka!
Länka till intressanta artiklar/nyheter inom ditt yrkesområde & kommentera dessa!
Kommentera andras statusrader, artiklar och var AKTIV. Öka du visualitet och bli en intressantare kandidat  
Kontakter måste bearbetas även på nätet
Visa att du är kunnig inom ditt område och se till att få rätt folk i ditt sociala nätverk
Länka till Visual CV i kontakt med ”intressenter”


Många arbetsgivare är ute bland profiler och letar folk att anställa och nya intressanta samarbetspartners!
- Så sprid ut i era kontaktnät vad ni söker och börja bygga kontakter!

Ha en underbar fortsatt Augusti månad på er alla glada och pigga!
Tanja Parkkila
Dolda Jobb
Tanja Parkkila
tanja@doldajobb.se
Verksamhetsutvecklare
Dolda Jobb
http://doldajobb.se
Användarvisningsbild
tanjaparkkila
Expert
 
Inlägg: 46
Blev medlem: 12 februari 2010, 10:18
Ort: Malmö

Re: Hur du bygger upp en seriös profil i dina sociala nätver

Inläggav EWN64 » 5 februari 2018, 16:03

Utan tvekan sker en stor andel av research och rekrytering online. Och mer lär det bli...
EWN64
 


Återvänd till Sociala media

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron