Har du eller har du haft en vän som lätt ger dig dåligt samvete? Som ofta pratar om sig själv och sina bekymmer men inte gärna lyssnar på dig? Du kanske tycker att ni har en god vänskap, och att den fungerar jättebra, att ni kan prata om det mesta med varandra. Ända till den dagen då du har det jobbigt och behöver stöd. Då möts du av kyligt ointresse och du undrar vad du gjort fel. Du kan inte direkt komma på vad som blev fel, utan det sitter som en obehagskänsla i magen när ni träffats eller pratat i telefon.
Har du varit med om ett möte där du och några kollegor har fört diskussioner i en kreativ anda? Sen kommer ytterligare en person och sätter sig. Han lyssnar inte efter vad ni redan har sagt, utan koncentrerar sig på att föra fram sina egna åsikter och lösningar. Kanske ger han sken av att föra fler personers talan, men riktigt vem framgår inte. När han går sitter alla orkeslösa. Ni förstår inte riktigt vad som har hänt men den tidigare kreativiteten är som bortblåst.
Då har du med stor sannolikhet träffat en energitjuv. En person som växer genom att förminska andra, som får energi genom att ta den från andra. En person som försöker styra över andras känslor genom sitt sätt att vara. Det handlar ganska mycket om att försöka ta makten i en relation. Makten att bestämma vad ni ska göra, vad ni ska prata om, vem som ska prata o s v.
En arbetskamrat som beter sig så här är hotande för sin omgivning. Samtidigt känner han eller hon sig själv hotad. Rädslan för att vara sämre, får honom att inta en tuff attityd och bemöta andra som om de vet mindre. Rädslan för att känna efter inåt i sig själv, får honom att rikta sina känslor utåt mot andra (s k projektioner).
Det finns inga generella yttre igenkänningstecken på en energitjuv - han/hon kan vara social och mycket trevlig utåt sett. På en arbetsplats beskrivs energitjuven inte sällan som social och kompetent.
Det viktiga är att lyssna till dig själv: mår du dåligt (det sätter sig ofta fysiskt som en klump i magen, spänningar och huvudvärk) och känner dig olustig i personens sällskap? Då kan det handla om en energitjuv. Fundera på om du får eller förlorar energi av att umgås med den här personen!
Hur kan man hantera möten med en energitjuv?
- Se på situationen med självinsikt och distans. Fundera över din roll och energitjuvens roll. Håller du med om det han/hon säger om dig?
- Se mönster. Har det här hänt förut?
- Håll ett känslomässigt avstånd till den här personen. Prata inte om alltför personliga saker.
- Ställ raka frågor. Det avväpnar. "Vad menar du när du säger så?" "Kan du ge ett exempel på det?"
- Visa mod. Visa att pikarna inte går in.

Boktips för dig som vill läsa mer:
Energitjuvar: i familjen, i relationer och på jobbet av Ingalill Roos.
Ett utdrag ur boken:
http://www.livshandboken.se/index.taf?_page=object&object_auid=9118&EnsureNoCache=4546
En artikel från Sydsvenskan 15 oktober 2007:
http://sydsvenskan.se/ekonomi/article272982.ece
Forum kring narcissism (vilket en del energitjuvar har drag av):
http://vuxnabarn.forumportal.se/index.htm