Att hitta arbete att söka

Jenny Jönsson, karriärcoach på Finn Vägen, svarar på dina frågor om karriär och arbetsmarknad.

Moderator: Jenny Jönsson

Kategoriregler
Bild

Jenny Jönsson, Finn Vägen, hjälper dig med frågor kring din karriär; inriktning, hur du skriver ansökan/personligt brev, vad du ska tänka på inför och under en anställningsintervju, arbetsmarknad, nätverkande m m.

Bli medlem så kan du ställa frågor till henne! Det är gratis och går snabbt att registrera sig (länk i menyn högst upp på sidan).

Att hitta arbete att söka

Inläggav Viktoria Svenby » 27 maj 2009, 23:17

Ett vanligt förekommande problem är att hitta intressanta tjänster att söka. Man kan såklart läsa platsannonserna i dagstidningen men alltför sällan är det där man hittar sitt drömjobb. Du hittar intressanta jobb att söka genom att scanna av marknaden kring dig. Du kan söka tjänster som är annonserade och tjänster som arbetsgivaren ännu inte vet att de behöver.

Genom att tala om för arbetsgivaren att du finns och därigenom skapa ett behov har du gjort en så kallad spontan ansökan. Du väljer ut ett antal intressant företag i en lämplig bransch, författar ett bra - och framför allt - säljande brev som får din presumtive arbetsgivare att nappa. Genom att skicka in en spontan ansökan kan du skapa ditt eget arbetstillfälle men framför allt berättar du om att du finns fastän behovet ännu inte uppstått. När det väl är dags för företaget att anställa har de redan läst om dig (om du har tur) och vägen för företaget blir kort genom att direkt kontakta dig. Så kan du skapa dina egna kontakter.

Genom att söka en utannonserad tjänst når du fram till ett företag som redan har ett uttalat behov och där du har lösningen. Det läget är naturligtvis bättre än nyss nämnda spontana ansökan vad gäller behov. Problemet här är att det inte bara är du som fått nys om den ledigförklarade tjänsten och konkurrensen blir automatiskt ganska massiv.

Men hur hittar du då lediga jobb?
Vi har redan talat om platsannonser i dagspress, ett sätt att annonsera som känns ganska förlegat men som fortfarande används flitigt.
Ett annat sätt är att använda sina kontakter, sina nätverk. Dels för att tala om att du är tillgänglig men även för att få reda på arbeten som kommer att bli lediga.
Ett tredje sett är att använda sig av Internet. Här hamnar i de allra flesta fall de tjänster som blir lediga. Dels annonserar företagen på sina egna sidor: håll utkik här om det är ett speciellt företag som du vill in på. Men framför allt annonserar företag ut sina platser på Internetbaserade jobbsiter. Detta kan vara en guldgruva. Genom att registrera sitt CV och skapa matchningsmail kommer de annonser med tjänster som passar dig bäst direkt till dig. Det finns en uppsjö med siter, både med annonser inom alla tjänster men även siter som är specialiserade.

Tips på några siter:
http://www.Arbetsformedlingen.se
http://www.Stepstone.se
http://www.CareerBuilder.se
Med vänliga hälsningar

Viktoria Svenby
Ability Consulting
Användarvisningsbild
Viktoria Svenby
 
Inlägg: 8
Blev medlem: 5 december 2008, 13:16
Ort: Vellinge

Re: Att hitta arbete att söka

Inläggav annabergstrom » 28 januari 2010, 16:00

en god sajt är:
www.careerjet.se
annabergstrom
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 28 januari 2010, 15:59


Återvänd till Karriärcoachen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron