Reparativ rättvisa/om förlåtelse

Reparativ rättvisa/om förlåtelse

Inläggav Maria Kullberg » 12 oktober 2010, 16:43

Inlägg från bloggen Ett gott arbetsliv idag:


Ursäkt och förlåtelse
I våras läste jag en intressant artikel om betydelsen av att förlåta i Sydsvenskan; Förlåt oss våra skulder. Ett spännande område inom psykologin är reparativ rättvisa. Tankegångarna tillämpas främst inom kriminologin när det gäller medling mellan brottsoffer och förövare. Grundtanken är att det är lättare att gå vidare i sin tillvaro om man kan förlåta eller på annat sätt göra upp med en inträffad oförrätt. Den som kan förlåta mår bättre genom att en obehaglig upplevelse blir bearbetad, och det har i sin tur en positiv inverkan på hälsan både psykiskt och fysiskt. ”Blodtrycket sjunker, självkänslan ökar och vi får större kontroll på tillvaron. Den som har förlåtit ser också ljusare på mänskligheten i stort, och tror på att konflikter går att lösa.” (Citat från Sydsvenskans artikel ovan.)

Det här, skulle jag vilja säga, gäller också personen som har sårat/kränkt genom något gjort eller sagt. Den personen kan också behöva bearbeta händelsen aktivt för att gå vidare. Det bästa vore kanske att göra avslut genom ett lugnt samtal med den sårade/kränkta, men det är sällan så enkelt. Det kan vara skrämmande och kännas svårt att veta hur man ska föra det inträffade på tal. Man kanske förstorar händelsen eller bara har svårt att släppa tankarna på den. Ibland kan man inte heller komma i kontakt med en person som man har sårat, och då snurrar tankarna lätt in sig i frågor kring vad den andre tänker och tycker.

Genom att föreställa sig ett samtal ger man bearbetningen en stor skjuts framåt, och för det ändamålet har Ben Furman och Lorenn Walker skapat ett enkelt webbaserat program. Det heter ”Ursäkt och förlåtelse” och bygger på tankarna om reparativ rättvisa. Programmet kan ge dig stöd i att föreställa dig hur det skulle vara att prata med en person som du har sårat, eller någon som har sårat dig. Det är mer effektivt än man tror!

Prova själv får du se!
http://www.apologyletter.org/index-swe.html

Bild
----------
Välkommen till forumet! Använd gärna material härifrån, men ange källan.
Registrera dig som medlem så kan du skriva och läsa mer i forumet!
----------
Maria Kullberg
Företagsutvecklare & Projektledare
Ordförande Nätverk Arbetslivet
0701-45 37 00
Bild
Användarvisningsbild
Maria Kullberg
Site Admin
 
Inlägg: 755
Blev medlem: 17 augusti 2007, 09:53
Ort: Kävlinge

Återvänd till Kommunikation och lärande i arbetslivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron