Träningsboll?

Leg. sjukgymnast Anna Netterheim ger tips och råd för hur du själv kan ta hand om din kropp och påverka din fysiska arbetsmiljö.

Moderator: anna netterheim

Kategoriregler
Bild

Anna Netterheim, leg sjukgymnast, inspirerar till hur du kan ta hand om din kropp så att den håller hela ditt arbetsliv.

Bli medlem så kan du ställa frågor till henne! Det är gratis och går snabbt att registrera sig (länk i menyn högst upp på sidan).

Träningsboll?

Inläggav Maria Kullberg » 15 juni 2010, 15:09

Hej Anna!
Jag har, efter att ha funderat på det länge, äntligen skaffat mig en sån där stor träningsboll, 75 cm i diameter. Efter en del meck med uppblåsningen (jag fick vara verkligt snabb med proppen efter att ha dragit ur pumpen, annars pressades luften ur...) så är den klar att använda. Framförallt har jag tänkt ha den som alternativ skrivbordsstol och det är faktiskt riktigt skönt!

Men jag tänkte fråga om du har några tips om övningar man kan använda bollen till så här hemmavid? Nu när jag har den kan jag ju liksom lika gärna passa på. :) Automatiskt rör man ju på sig mer eller mindre hela tiden, men finns det någon idé om hur man bör sitta på den vid skrivbordet? Typ långt bak eller långt fram? Höjd?


Sen undrar jag om du har lust att skriva in den där "grunda-dig-övningen" som du gjorde med oss på nätverksminglet 27 maj? Känns som en nyttig övning att göra för sig själv då och då. :)
----------
Välkommen till forumet! Använd gärna material härifrån, men ange källan.
Registrera dig som medlem så kan du skriva och läsa mer i forumet!
----------
Maria Kullberg
Företagsutvecklare & Projektledare
Ordförande Nätverk Arbetslivet
0701-45 37 00
Bild
Användarvisningsbild
Maria Kullberg
Site Admin
 
Inlägg: 755
Blev medlem: 17 augusti 2007, 09:53
Ort: Kävlinge

Re: Träningsboll?

Inläggav anna netterheim » 7 september 2010, 22:26

Hej Maria.
lessen att du har fått vänta på svar, semestern kom ivägen. :D

Träningsbollar är jättebra. Precis som du skriver är den att alternativ att sitta på vid skrivbordsarbete. Jag berörde det lite i "Gör det själv" ergonomin.
Nu har du köpt en boll med 75 cm i diameter, standard tycker jag annars brukar vara 65 cm, för att sitta på, om man är mellan 165 - 170 cm och har normal långa ben. Det man ska tänka på är att många bollar se fullt uppblåsta ut, innan de uppnått sin fulla storlek. Har man svårt att fylla dem ordentligt, kan man att ta den till en bensinmack eller annat ställe med kompressor pump

Ett bra sittande på bollen:
1,välpumpad boll. Syftet är att den ska vara ostadig och att du får jobba med upprättningsmuskulaturen hela tiden.
2. båda fötterna i golvet, hur långt fram du sitter är relaterat till bollens storlek och bordets höjd.
3. Studsa lite upp och ner. Försök att bara känna var mitten i bålen är,titta rakt fram. Genom att studsa ett tag kommer du så småningom hamna i mitten och få fram ryggens naturliga krökningar.
4 Du kommer att bli trött i ryggen till att börja med = träning. Utöka tiden successivt

Det finns en mängd andra övningar, brukar oftast levereras bilder till bollarna. Generellt kan jag säga att bollen utmanar bål, stabilitet och koordination. Ju hårdare boll = ju svårare blir det. Olika storlekar passar till olika övningar, så man får välja vad som passar en själv. Bollar framkallar ofta lustkänslor och själv blir jag glad av att träna på boll.

Roligt är att bara lägga sig på mage på bollen och rulla så långt fram som möjligt, och kanske försöka putta en annan liten boll till katten elleett barn.
Göra armhävningar med ben/bål på bollen eller använda den att göra rygglyft över är kanske inte det alla betraktarr som roligt, men effektivt.
Ryggliggande med bollen under skuldrorna och knäna i 90°, fötterna i golvet får rygg och mage jobba ordentligt för att klara stabiliteten.

Lite kuriosa i sammanhanget är namnet på dessa stora träningsbollar. Som sjukgymnast har vi jobbat med dessa i flera årtionden, och alltid kallat dem för Bobathbollar efter en känd sjukgymnast inom strokerehabilitering. Bollarna var rätt dyra runt 500 kr och fick beställas från speciella företag. Och så hux flux, en vacker dag så hade gymen tagit in pilatesträningen och bollen fanns i sportaffären för en överkomlig peng. Så nu heter de ofta pilatesboll och är oftast grå. Jag väntar med spänning på när jordnötsbollen finns i var mans källare.

Grundningsövningarna vi gjorde på mingelkvällen är svåra att beskriva i ord, bör nog bäst upplevas. Jag ska fundera på det.
Anna Netterheim
Leg. sjukgymnast
Användarvisningsbild
anna netterheim
Expert
 
Inlägg: 16
Blev medlem: 16 februari 2009, 21:45
Ort: Kävlinge


Återvänd till Sjukgymnasten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron